A+    A-

Chleb Prądnicki

„Chleb prądnicki” jest chlebem ciemnym, wytwarzanym na zakwasie żytnim. Wypiekany jest w dwóch kształtach: owalnym i okrągłym.



„Chleb prądnicki” jest chlebem ciemnym, wytwarzanym na zakwasie żytnim. Wypiekany jest w dwóch kształtach: owalnym i okrągłym.

Bochenki w kształcie owalnym występuje w dwóch gramaturach:

1) 14 kg – długość od 950 do 1 000 mm, wysokość od 120 do 150 mm, szerokość bochenka na środku waha się od 450 do 500 mm,

2) 4,5 kg – długość od 600 do 650 mm, wysokość 120–150 mm, szerokość bochenka na środku waha się od 300 do 350 mm.

Niezależnie od kształtu wyrobu skórka chleba ma grubość 4–6 mm, jest w kolorze brązowym do ciemnobrązowego, o jednolitej powierzchni lub z widocznymi pęknięciami, pokryta cienką warstwą otręb żytnich.

W przekroju chleb ma jasną barwę i jest równomiernie porowaty. Miękisz przy lekkim nacisku powinien wrócić do stanu pierwotnego, bez uszkodzenia struktury. Chleb ma smak i zapach charakterystyczny dla chleba produkowanego na zakwasie żytnim. Nazwa „chleba prądnickiego” wywodzi się od nazwy wiosek nad strumieniem Prądnik – najważniejsze z nich to Prądnik Czerwony i Biały, w których istniały liczne młyny. Pierwsze pośrednie wzmianki o piekarzach z Prądnika pochodzą już z XIV w. Mieszkańcy Prądnika Czerwonego słynęli przede wszystkim z wypieku ogromnych „chlebów prądnickich”. Prądnik Czerwony i Biały w granicach Krakowa znalazły się w dniu 1 kwietnia 1910 r. Obecnie wsie Prądnik Czerwony i Biały wchodzą w skład Dzielnicy Krowodrza, dzielnicy miasta Krakowa, ale potocznie nadal używane są ich nazwy.

„Chleb prądnicki” oraz metoda jego wytwarzania zostały ukształtowane w toku wieloletniej praktyki, wypracowanej przez pokolenia piekarzy. Charakterystyczne cechy „chleba prądnickiego” związane są z czynnikami ludzkimi – umiejętnościami i kunsztem sztuki piekarskiej wytwórców, którzy pieką go według tradycyjnych metod przy wykorzystaniu tylko określonych surowców.

VizMedia - Systemy Informatyczne






Musisz być zalogowany, żeby dodawać komentarze

Kalendarium

Newsletter
Chcesz otrzymywać informacje o nowościach w naszym projekcie ? Wpisz swój adres e-mail! (Zapisanie się do newslettera ozngacza akceptację regulaminu)


Wyślij

Statystyka
Ilość unikalnych odwiedzin: 51154

Archiwum
wait ...