A+    A-

Jabłka Łąckie

Wyrazisty smak i zapach „jabłka łąckie” zawdzięczają mikroklimatowi Kotliny Łąckiej.



Pod chronioną nazwą „jabłka łąckie” mogą być sprzedawane jabłka następujących odmian: Idared, Jonagold, Szampion, Ligol, Golden Delicious, Gala, Boskop, Red Boskop, Elise, Early Geneve, Topaz, Lobo, Rubin, Gloster, Jonagored. Wygląd zewnętrzny owoców jest uzależniony od cech danej odmiany. Charakterystyczną cechą „jabłek łąckich” jest ich stosunkowo wysoka kwasowość i jędrność miąższu.

Wyrazisty smak i zapach „jabłka łąckie” zawdzięczają mikroklimatowi Kotliny Łąckiej. Większość owoców uzyskiwanych w rejonie Łącka cechuje się wyjątkową soczystością i aromatem. Kształt owoców zależy od poszczególnej odmiany (kulisty, kulisto-spłaszczony, kulisto-wydłużony, kulisto-stożkowy, dzwonkowaty, walcowaty, owalny, pigwowaty, gruszkowy). Ich rumieniec jest wyraźnie mocniejszy od rumieńca jabłek pochodzących z innego regionu. Dzięki specyficznemu mikroklimatowi oraz ukształtowaniu terenu rdzawienie owoców jest stosunkowo małe - poprzeczna średnica owocu, mierzona w najszerszym miejscu wynosi 4,5-9 cm. Większość sadów znajduje się na stokach o nachyleniu około 15 stopni, co stwarza najkorzystniejsze rozłożenie rocznych temperatur. Jabłka te posiadają tzw. „górską zieloną nutkę”, czyli są bardziej wyraziste w smaku.

Łąckie sadownictwo ma wieloletnią tradycję. Jak wynika z przekazów historycznych uprawa owoców znana była już w XII wieku. Suszone jabłka spławiano Dunajcem do Wisły i dalej do Gdańska, skąd były transportowane drogą wodną do innych krajów Europy. Sady łąckie są także wymieniane w dokumentach z XVI w. jako ogrody folwarczne i parafialne. W XVII i XVIII w. sady jabłoni i śliw na tych terenach były już bardzo duże. Protokoły z 1698 r. informują m.in., że część chałupników miała obowiązek zbierania owoców i dostarczania ich do dworu w ramach prac pańszczyźnianych.


VizMedia - Systemy Informatyczne












Musisz być zalogowany, żeby dodawać komentarze

Kalendarium

Newsletter
Chcesz otrzymywać informacje o nowościach w naszym projekcie ? Wpisz swój adres e-mail! (Zapisanie się do newslettera ozngacza akceptację regulaminu)


Wyślij

Statystyka
Ilość unikalnych odwiedzin: 49667

Archiwum
wait ...