A+    A-

Jagnięcina Podhalańska

Wędrujące po tatrzańskich i karpackich halach stada owiec są rzeczywistą ikoną i prawdziwym skarbem południowej Małopolski. I nie ma już obaw, aby te wełniste gromady zniknęły z tutejszych krajobrazów



Wędrujące po tatrzańskich i karpackich halach stada owiec są rzeczywistą ikoną i prawdziwym skarbem południowej Małopolski. I nie ma już obaw, aby te wełniste gromady zniknęły z tutejszych krajobrazów. A wraz z nimi nadal kultywowana będzie pasterska tradycja i obyczajowość od stuleci starannie pielęgnowana przez całe pokolenia baców i juhasów. A wszystko za sprawą wysokiego awansu jakiego doznała właśnie jagnięcina podhalańska. Tajemnica przewybornego smaku i wysokich walorów odżywczych tego mięsa ściśle związana jest z miejscem jego wytwarzania, to jest z południową Małopolską. Powstanie tego produktu kształtuje zarówno tutejsze środowisko naturalne, a więc roślinność i klimat wyższych partii gór, jak i kultywowane od stuleci sprawdzone tradycje hodowlane.


VizMedia - Systemy Informatyczne


Musisz być zalogowany, żeby dodawać komentarze

Kalendarium

Newsletter
Chcesz otrzymywać informacje o nowościach w naszym projekcie ? Wpisz swój adres e-mail! (Zapisanie się do newslettera ozngacza akceptację regulaminu)


Wyślij

Statystyka
Ilość unikalnych odwiedzin: 50332

Archiwum
wait ...