A+    A-

Karp – ryba królewska




Pierwotny obszar występowania dzikiej formy karpia tzw. sazana, rozciągał się od
zlewiska Morza Czarnego, aż po wschodnie Chiny. Ciągły zasięg występowania gatunku rozpadł się, prawdopodobnie w wyniku zlodowaceń, na część zachodnią i wschodnią.
W tych dwóch obszarach – w Dacji (delta Dunaju) i w Chinach udomowiono karpia
najprawdopodobniej niezależnie w V wieku p.n.e. W Europie rybę tę rozprzestrzenili
Rzymianie. Do Polski karp został sprowadzony w XII wieku przez zakon Cystersów.
Dzika forma karpia – sazan charakteryzuje się wydłużonym ciałem, dużą ilością drobnych łusek oraz słabym wygrzbieceniem.

Dzięki udomowieniu oraz selekcji ryb w kierunku niewielkiej głowy, dużego tułowia i dużej masy mięsa powstała forma hodowlana. Ze względu na ilość oraz kształt łusek, w formie hodowlanej wyróżnia się m.in. karpie pełnołuskie, lustrzenie lampasowe i karpie bezłuskie. Ciało karpia pełnołuskiego całe pokryte jest łuskami. Lustrzenie lampasowe posiadają duże łuski (lustrzane) tylko w linii wzdłuż boku ciała tzw. lampas. Karp bezłuski jest prawie całkowicie pozbawiony łusek.
Obecnie hoduje się wiele form oraz linii karpia, które krzyżuje się między sobą. Karp jest rybą odporną na niską zawartość tlenu w wodzie, preferującą żyzne akweny.
Najintensywniej żeruje i najszybciej przyrasta w ciepłej wodzie (18 –29 °C), dlatego stawy karpiowe są bardzo płytkie. Narybek karpia żywi się przede wszystkim planktonem. Starsze osobniki przekopują dno zbiorników w poszukiwaniu drobnych bezkręgowców. Poza tym chętnie zjadają ziarna zbóż, którymi dokarmiają je rybacy.
W Dolinie Karpia hoduje się kilkanaście linii karpia w tym linię zatorską powstałą na bazie karpia galicyjskiego.
Walory smakowe karpia pochodzącego z Zatora cenione były już przez królów polskich w średniowieczu, dlatego też karp z tutejszych stawów nazywany jest królewskim.
Również współcześnie potrawy z karpia zatorskiego cieszą się uznaniem smakoszy, co potwierdzają nagrody zdobywane w licznych konkursach.
Na początku 2007 roku karp zatorski został wpisany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na Listę Produktów Tradycyjnych.
VizMedia - Systemy Informatyczne


Musisz być zalogowany, żeby dodawać komentarze

Kalendarium

Newsletter
Chcesz otrzymywać informacje o nowościach w naszym projekcie ? Wpisz swój adres e-mail! (Zapisanie się do newslettera ozngacza akceptację regulaminu)


Wyślij

Statystyka
Ilość unikalnych odwiedzin: 50332

Archiwum
wait ...