„Obwarzanek krakowski” to wypiek przypominający pierścień, ma kształt owalny, z otworem w środku - rzadziej przybiera formę regularnego koła. Fakturę powierzchni tworzą sploty w formie spirali. Przekrojony splot „obwarzanka krakowskiego” ma okrągły lub owalny kształt.
Wielkość produktu:
— średnica 12–17 cm,
— grubość splotu 2–4 cm,
— waga 80–120 g.
„Obwarzanek krakowski” ma kolor od jasnozłocistego, przez ciemno złocisty, do jasnobrązowego z wyraźnym połyskiem.
W dotyku jest lekko twardy o zróżnicowanej powierzchni – od gładkiej po lekko chropowatą. Widoczne sploty spirali na skórce są lekko twarde, w środku miękisz jest jasny, miękki i lekko wilgotny. Chrupka skórka i miękisz „obwarzanka krakowskiego” mają lekko słodkawy smak typowy dla wyrobów piekarniczych wstępnie obwarzanych (parzonych w gorącej wodzie), a następnie pieczonych.
Do dekoracji „obwarzanka krakowskiego” stosuje się różne posypki, między innymi: sól, sezam, mak, czarnuszka, posypka ziołowa – mieszanka różnych ziół lub przypraw – mieszanką przypraw pikantnych (papryka, kminek, pieprz), ser, cebula. Możliwe jest stosowanie innych posypek niż wymienione. Jest to zgodne z tradycją wyrobu.
Cechą odróżniającą go od innych produktów piekarniczych jest jego krótki okres świeżości trwający kilka godzin.
Kultywowanie tradycji wypieku ogranicza się wyłącznie do Miasta Krakowa oraz powiatów: krakowskiego i wielickiego województwie małopolskim.